Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в тържественото откриване на нова зала за тенис на маса в учебно-спортен комплекс „Стоянстрой“ в Пловдив. Той преряза лентата на съоръжението заедно със Стоян Сариев, който е основател и собственик на комплекса.

„Пловдив, освен че е една от световните столици на гребането и българска на леката атлетика, сега ще стане най-големият център в тениса на маса. Искам да благодаря на г-н Сариев за всичко това, което прави. В най-развитите държави най-добрите и най-силните учебни заведения винаги имат изключително модерни спортни комплекси. Няма как да е по друг начин, тъй като винаги и спортът, и образованието вървят заедно. Аз мисля, че само по този начин може да се постигне балансът между духовното и физическото израстване“, каза министър Кралев пред присъстващите в залата.

Специалната професионална настилка на новата закрита зала за тенис на маса е изградена със средства на Министерството на младежта и спорта. Отпуснатата сума е на стойност 30 000 лв. Така залата отговаря на най-новите европейски изисквания.

„Няма нищо по-добро от това частна езикова гимназия да има такъв комплекс. Аз също съм завършил езикова гимназия във Варна. Беше ми много трудно да тренирам. Тогава се занимавах професионално с лека атлетика. Беше ми трудно, защото нямах разбирането от много от преподавателите, за да може да се съчетават учебните занимания и професионалния спорт. Това е един пример как частните капитали могат да се включват в помощ на българското образование и на българския спорт. За това нямаше как да не откликнем и да се включим в подобен проект“, посочи Красен Кралев, като добави, че комплексът „Стоянстрой“ е един изключително успешен проект, който дава пример на останалите градове за начина, по-който трябва да има сътрудничество между частните компании, общините и държавата.

Спортният министър пожела много успехи на всички трениращи и напомни, че спортът учи на дисциплина и как подрастващите да приемат победите и да се справят със загубите. 

„Спортът ви учи на толерантност и търпение. Знаем, че Азия доминира в тениса на маса, но защо да не се поздравим с европейски успех. Първите крачки към успехите и медалите тръгват от такива зали. Ползвайте съоръжението със здраве“, завърши той.

На събитието присъстваха още председателят на Българска федерация по тенис на маса Стефан Китов, Георги Титюков – заместник-кмет на Пловдив по „Спорт, младежки дейности и социална политика“, зам. областният управител Петър Петров и др.

„Бих искал да благодаря на министър Кралев, тъй като съм няколко мандата председател на тази федерация и сме ходили при много министри да им предлагаме такова съоръжение. Единствено г-н Кралев още първата година ни показа, че ще съдейства и всичко това ще се осъществи. Сигурен съм, че ще излязат не само балкански, но и още европейски шампиони“, каза Стефан Китов.

Собственикът на комплекса Стоян Сариев сподели, че в гимназията са тренирали едни от най-добрите спортисти в различни видове спорт.

„Миналата година в лицето на Мария Йовкова имаме и европейска шампионка по тенис на маса след 37-годишна суша. Тук тренират и се обучават балкански и републикански шампиони по плуване, тенис на корт и тенис на маса“, каза той.

Учебно-спортният комплекс освен с тенис база, разполага и с възстановителен център, стая за почивка, лекции, прожекции и тактически анализи за състезатели. В този си вид базата е много удобна за провеждане на състезания и тренировъчни и предсъстезателни лагери. Кортовете са проектирани с възможност за провеждане на международни състезания. Два от откритите корта разполагат с постоянни трибуни за публика, предвидена е възможност за изграждане на временни трибуни.