Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева присъства на тържественото честване на 70 години художествена гимнастика в България, което се проведе в театър "Константин Величков" в Пазарджик тази вечер.

Основна роля за организиране това уникално събитие беше на Ренета Камберова, председател на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" и общински съветник в Община Пазарджик, Тя е бронзова медалистка с ансамбъла на България от Олимпиадата в Рио 2016 и възпитаничка на Илиана Раева.

"Пазарджик е талон за спортен град. Изключително се гордея с Ренета Камберова, няма по-действащ човек в България, който така да влага сърцето си във всичко, което прави в Пазарджик", каза Илиана Раева.

На срещата присъства и кметът на Пазарджик Тодор Попов.

"Аз искам да благодаря на г-жа Раева, защото аз израснах в нейните ръце и съм това, което съм в момента благодарение на нея. Спортът изгражда тези качества, които те правят човек. Нивото на развитие на спорта няма да падне, защото ние в града продължим да надграждаме", каза Камберова.

По време на събитието беше представена книгата "Обръчите на Венера" с автор емблематичната спортна журналистка Вера Маринова. Любимката на няколко поколения почитатели раздаде много автографи и снимки.

"Това, което направи Вера Маринова с "Обръчите на Венера", е апостолски труд! Поклон!", заяви трикратната световна шампионка Мария Петрова.

"Дух, характер и приемственост. Това е ключът художествената гимнастика да бъде емблема на България!", каза Вера Маринова.

По време на събитието беше излъчен и филмът "Златният път на нежността", който проследява историята и успехите на красивия спорт у нас.

Честването на 70 години българска художествена гимнастика в София ще се състои на 27.11.2022 година (неделя) в зала 1 на НДК от 17.00 часа.