Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева поясни, че коментарът ѝ за съдийството спрямо ансамбъла ни в първия ден на Световната купа в Баку не цели да каже, че арбитърството като цяло е зле, а че две от съдийките на масата не са действали според правилата.  

След надигналата се голяма вълна на недоволство от оценката на ансамбъла на съчетанието на 5 топки, Раева побърза да успокои страстите, като апелира за спокойствие, защото „манджата е била доста пресолена“.

Едно от „златните момичета“ на българската художествена гимнастика направи коментар и за представянето на Боряна Калейн, за която битката за абсолютната титла в Азербайджан приключи. Раева отчете грешките на Калейн и допълни, че вярва, че по време на финалите в неделя Боряна ще е по-концентрирана.

Ето и цялото обръщение на Илиана Раева, което тя публикува на страницата си във Фейсбук:

Сравнително добра лента за Боряна Калейн и слаби бухалки. 

Минус 2, 800 точки! Според нейните думи! На първо четене...

Може да се окаже, че и други неща не е направила.

Не само грешка в началото (0,7), но и спестени елементи за 0,8, незачетен пирует (само той е точка и три десети)поради залитане още в началото!

Хайде да се спрем малко с некомпетентните коментари, които нямат нищо общо с действителността и истината! Коментарът ми вчера за ансамбъла не означава, че съдийството като цяло е зле! Напротив! Означава, че две съдийки не са съдийствали вчера по правилата!

Определени фенове си позволяват да пишат на официалната страница на БФХГ коментари, касаещи оценките и дори да обясняват защо оценките били такива или онакива... 

Това е смешно, несериозно, недопустимо и глупаво. Едно е да се възмущават, друго е да се правят на специалисти! Хайде малко да се спрем, че доста пресолихме манджата.

Предстои много работа!

Вярвам, че утре Боряна ще бъде по-концентрирана и ще изиграе съчетането си по най-добрия начин.