Един сребърен и два бронзови медала спечелиха българските състезателки в първите три финала на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в Милано (Италия). Боряна Калейн стана втора на топка, Стилияна Николова трета на същия уред, а ансамбълът взе бронз на финала на композицията с пет обръча.

На финала на топка при жените Боряна Калейн игра много силно и с оценка от 34.650 точки взе среброто.

Другата българка Стилияна Николова също представи добре своето съчетание добре и с 34.050 точки се окичи с бронза. Първоначално съдиите й дадоха 33.650, но от българския щаб подадоха контестация, която беше уважена и оценката повишена на 34.050 точки.

Златният медал на топка спечели представителката на Германия Дария Варфоломеев с 35.850 точки.

На финала на обръч и двете българки допуснаха груби грешки. С резултат от 32.250 точки Стилияна Николова завърши на шеста позиция, а Боряна Калейн беше оценена с 32.050 точки и се класира седма.

Шампионка стана София Рафаели (Италия) с 35.900 точки, пред Виктория Оноприенко (Украйна) с 35.250 и Дария Варфоломеев (Германия) с 35.100 точки.

При ансамблите на пет обръча Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова взеха бронзов медал.

Възпитаничките на Весела Димитрова, Михаела Маевска и Ясена Стойнева получиха оценка 35.550 и се наредиха трети.

Златото спечели отборът на Израел с 37.550 точки, а втори са домакините от Италия с 37.000.

Така момента България има четири отличия от турнира - едно сребърно и три бронзови, след като вчера Стилияна Николова се класира трета в многобоя.

По-късно днес са финалите на бухалки с участието на Николова и на лента, където ще играят Стилияна Николова и Боряна Калейн. При ансамблите България не е сред финалистите на три ленти и две топки.

Това е последно състезание преди Световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия, което ще започне на 23 август./ БТА