Националните състезателки Стилияна Николова, Боряна Калейн и Ева Брезалиева изиграха много силно композициите си с обръч и с топка в първия ден на Държавното първенство по художествена гимнастика, категория Елит за жени, което се провежда в зала "София". Татяна Воложанина и Лъчезара Пекова също се представиха много добре.

Николова води в многобоя със сбор от 71.600 точки, след като получи оценки от 36.050 на обръч и 35.550 на топка.

Втора е Боряна Калейн с

Третата позиция заема Ева Брезалиева с 68.650 (34.900 и 33.750), а четвърта е Татяна Воложанина с 64.050 (33.150 и 30.900).

Утре гимнастичките ще изиграят съчетанията с бухалки и с лента, след което ще станат ясни медалистките в многобоя, а в събота са финалите на отделните уреди.

След Държавното първенство ще станат ясни индивидуалните състезателки, които ще представят България на Европейското първенство в Баку (Азербайджан) следващата седмица заедно с ансамблите за жени и за девойки.

Демонстративно участие днес на шампионата направи ансамбъл девойки.

Държавното първенство беше официално открито в присъствието на президента на БФХГ Илиана Раева, на трикратната абсолютна световна шампионка Мария Гигова, на генералния секретар на централата Росина Атанасова и на Кристина Шикерова, председател на клуба-домакин София Спорт - 2017.

"Нека тези три дни да дадат резултат на упорития труд, който е вложил всеки един клуб. Въведохме нов метод на работа, който вече дава резултат от това, което видях тази сутрин при девойки младша възраст. Бъдете смели и упорити, покажете какво можете, но преди всичко се забавлявайте на килима", заяви президентът на БФХГ Илиана Раева.