Националките по художествена гимнастика Боряна Калейн и Стилияна Николова заявиха, че са доволни от представянето си на Световната купа в София. Пред родна публика Калейн стана първа в многобоя и втора на финала на бухалки, а Николова е шампионка на финалите на топка и на лента, както и втора на обръч и в многобоя.

"Доволни сме, разбира се. На този етап показахме доста добре съчетанията си, но можем още повече и затова ще работим и ще надграждаме оттук нататък по-нагоре", каза Николова след състезанието.

"Аз съм доволна от моето представяне от гледна точка на това, че си бях поставила за цел да направя стабилен многобой и мисля, че го направих, защото все пак всички знаем, че Олимпийските игри са многобой. Не съм доволна от грешките, които допуснах на финалите, но пък донякъде е добре, че се случват сега, защото ще са ми обица на ухото и следващия път ще знам просто какво да не правя", добави Калейн.

Тя допусна грешка на финала на топка при един елемент в композицията й, който ще бъде сменен.

"Ами всъщност този елемент е много рисков. Ние бяхме решили още преди това, че ще бъде променен, така и ще стане, защото реално не носи чак толкова точки, колкото е рискът всъщност от голямата грешка. Ще направим може би някои леки корекции, но като цяло просто имаме да изчистваме неточностите", коментира тя.

Николова беше перфектна и взе златото на топка с невероятната оценка от 36.950 точки, от които  20.000 за трудност. Това е най-високата оценка изобщо на целия турнир.

"Да, успях да си изиграя хубаво топката, но искам да кажа, че може още по-хубаво да се изиграе и ще се опитам другия път да е още по-добре. Тепърва предстои да  направим подробен анализ на състезанието, така че не мога сега да кажа нищо", коментира тя.

И двете благодариха на публиката за подкрепата, след като днес "Арена София" беше пълна до краен предел.
 
"Усещаме публиката, няма как. Все пак е много хубаво, че хората в България подкрепят този спорт и не само . . . като цяло, че хората подкрепят спорта и искрено се вълнуват и наистина радват се на нашите успехи и даже когато не се получат, както при мен днес по най-добрия начин нещата, аз усетих тяхната любов, за което съм им благодарна", заяви Калейн.

"Благодарим на всички, които дойдоха днес да ни подкрепят и не само днес, а в тези три дни. Наистина се усеща вашата подкрепа и любов", каза Николова.

Боряна Калейн ще участва на Световната купа в Ташкент (Узбекистан) в края на месеца, която първоначално не беше планирана в календара й.
 
"Просто аз най-бързо навлизам в своята състезателна форма със състезания и всъщност това беше причината да вземем взаимно това решение, така че смятам то е за добро. Все пак състезанията са съобразени да не са едно след друго, изключение бяха тези три последователни седмици, но тук нататък вярвам, че ще навлизам все по-бързо и все в по-добра форма", каза Калейн.

"Мен ще ме видите на Европейската купа в Баку, която е за първи път тази година и мисля, че ще бъде много интересно като формат", добави Николова.

Двете казаха, че целта им за олимпийските игри в Париж е златен медал. 

"Целите ни, разбира се, за Париж са медали, златни медали . . . мисля, че няма второ мнение по този въпрос. Беше важно за нас състезание тук, защото както знаете българската публика много ни подкрепя, казахме го вече. Със сигурност няма да има по-малко напрежение, отколкото беше сега пред родна публика, на олимпийските игри. Така че от тази гледна точка това беше една много добра тренировка за нас. Освен това показахме със Стили, че можем да бъдем най-добрите отново и даваме добри заявки", каза Боряна Калейн.

Българките не се притесняват от силната конкуренция.

"Ние сме сигурни, че на всички съчетанията са направени конкурентоспособни и всички гледат от другите, опитват се да подобрят нещо в техните съчетания, както и ние гледаме конкуренцията. Хубаво е, че си сверяваме часовниците и не мисля, че е минус, че ние показваме толкова силна гимнастика", заяви Стилияна Николова.

"Аз също смятам, че е добре, че от сега виждат, че ние играем много сложни съчетания. Освен това аз съм забелязала през последните няколко олимпийски игри, които наблюдавам отблизо, че в крайна сметка всички залагат на сигурното и в началото на сезона всички почват много ударно и накрая просто важното е кой ще си го изиграе най-чисто", коментира Калейн.

Тя отговори и на въпроса има ли яснота кои две българки ще отидат на олимпийските игри.

"Това зависи изцяло от треньорския щаб. Разбира се, и аз и Стилияна, и останалите момичета даваме своя максимум. Ние със Стили от най-дълго време вече при жените, състезаващи се на международно ниво, естествено искаме много да участваме, но в крайна сметка ще отиде най-подготвеният", каза тя.

Калейн обаче все още не знае дали това беше последната й Световна купа пред родна публика.

"Няма как да отговоря на този въпрос, защото аз самата не съм решила какво ще правя след олимпийските игри в Париж. Може да остана, може и да не остана повече. Просто искам да се концентрирам върху Игрите, да минат по възможно най-добрия начин и след това ще взема решения", коментира грацията.