Президентът на БФХГ Илиана Раева коментира завършилото състезание за Световна купа по художествена гимнастика за официалната страница на федерацията във Фейсбук. Раева разкри, че много от момичетата са с контузии и приоритет ще бъде възстановяването им. По тази причина най-добрите състезателки на България ще пропуснат следващата Световна купа в Ташкент (Узбекистан). 
"Всички от световния елит вече повече от година нямат официално състезание, като изключим европейското първенство в края на миналата година и трябваше по някакъв начин да се подсигурят състезания на тези гимнастички, които вече са в олимпийската година. Изключително важно беше да организираме по възможно най-добрия начин Световната купа и мисля, че се справихме много добре. И президентът на ФИГ Моринари Ватанабе и президентът на ТК Наталия Кузмина казаха, че организацията е много добра. Знаете, че е много тежко, защото сме в епидемични условия, но мисля че успяхме да се справим", коментира Раева. 
 
"Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа. Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали с ансамбъла и Боряна Калейн. Допускаха се грешки, нормално е, това е година и половина излизане от ритъм, а в същото време изключително усложняване на композициите, което изисква много тежка работа. Момичетата успяха да се справят и в ансамбъла, и в индивидуалното. Силно участие на България, абсолютен рекорд при съчетанието с пет топки на ансамбъла 44.150 точки. Да видим само колко време ще се задържи този рекорд, защото съм сигурна, че конкурентите ще направят много сериозен и задълбочен анализ на съчетанията ни и няма да оставят нещата така. Конкуренцията непрекъснато расте и се развива, съперниците усложняват непрекъснато съчетанията си и ние го правим също", каза още президентът на БФХГ. 
"Това, което трябва да се подчертае и да се каже, че ако при ансамбъла няма кой знае каква голяма изненада, но всъщност изненадата е много голямата разлика между България и Япония, защото на последното световно първенство Япония победи в многобоя България, те бяха втори, а ние трети, докато сега направихме една огромна разлика, което говори за неимоверното израстване на българския ансамбъл. Трябва да се отчете физическата подготовка, възможностите и качествата на момичетата от ансамбъла. България показва една изключителна класа и като физически данни, и като физическа подготовка, и като психологическа подготовка. България показва пет изключителни гимнастички, които могат да правят много сложни елементи", допълни Раева. 
 
"Има огромно израстване по отношение на индивидуалните ни гимнастички - Боряна Калейн и Катрин Тасева. Боряна Калейн показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно, да не говоря за 2019-а, докато сега вече се показва една абсолютно равностойна игра и игра на нерви, защото съчетанията са много усложнени, и която издържи и ги изиграе, тя ще успее да спечели медал и в Токио. Конкуренцията при индивидуалното е много голяма, тук отсъстваха единствено състезателките на Русия, които са нашите основни съперници, но това, което показва тази Световна купа с всички останали участнички, че наистина вече България трайно се настанява в призовите места в индивидуалното, което е много важно", коментира Илиана Раева. 
"Има малко притеснителни факти, има състезателки от ансамбъла, Боряна Калейн и Катрин Тасева са с травми и болки. Боряна игра с много силни болки в глезена на това състезание, Катрин с болки в кръста, Мадлен Радуканова с много силни болки в глезена, Лаура Траатс в ръката и основният ни приоритет сега ще бъде абсолютното възстановяване на момичетата. Взехме решение да се пропусне следващата Световна купа в Ташкент. Разбира се, България ще участва, но с друг състав", разкри Раева.
 
"Много съм щастлива, много съм доволна от представянето на българския отбор. Има много какво да се желае като работа в ансамбъла по отношение на изчистване на елементите, допуснаха се грешки и в двата дни, но има много върху какво да работим, да подобряваме. Истината е, че ансамбълът с тези фантастични оценки, които получи, всъщност получи с две точки по-малко от това, което е заложено. Най-важното е да възстановим състезателките, да отшумят травмите, за да бъдат на 100 процента готови и да могат да водят подготовката си както трябва", добави президентът на БФХГ.