Президентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Александровна Винер – Усманова отдаде дължимото на българската школа. В интервю за руска телевизия една от най-влиятелните дами в този спорт не подмина темата за съперничеството между двете страни.

„Не мога да кажа за синхронното плуване, но Съветският съюз не е основоположник на художествената гимнастика. Преди всички на планетата бяха българите. Може и да се е родила художествената гимнастика в Русия, но зациклихме на хореографската подготовка, а българките започнаха първи да рискуват, да правят интересни елементи с уредите, и тогава ни побеждаваха”, сподели Ирина Винер.

„След това се промени властта. И след това, когато станах президент на федерацията, цялата програма беше направена така, че да съчетаем тези две направления”, добави още една от жените с най-голяма власт в художествената гимнастика.

На въпрос, дали е губила като треньор, Ирина Винер без да се замисля отговори: „Разбира се.”

Тежко ли преживявате пораженията?

„Да, много! Много тежко ги преживявам, но разбирам и си казвам, че така е трябвал ода стане. Защото, ако си загубил, значи нещо не е направено както трябва.”

„В художествената гимнастика имаше момент, в който много хора говореха, че това е спорт и не трябва да има пайети, камъни, украшения. Тогава аз казах на президента на Техническия комитет, госпожо, вижте колко диаманти имате, брошки, какви красиви вещи имате. Защо не позволявате на момичетата да сложат камъчета? Да са красиви. Нямахме поли. След дълги дебати се появиха трика с полички и камъни „Сваровски”, коментира още Ирина Винер.