Президентът на БФХГ Илиана Раева даде обширно интервю пред коментаторите на онлайн излъчването на международния турнир по художествена гимнастика "София къп" 2019 - Станислава Кръстева от GONG.BG и Виолета Асенова от NOVA.

Раева коментира подробно състоянието на националните отбори по художествена гимнастика на България към настоящия момент. Тя сподели огромното си задоволство от нивото на подготовка и работа на треньори и състезатели както при жените, така и при девойките и каза, че към днешния ден географията на спорта е толкова голяма, има толкова държави, които работят правилно с новия правилник, че конкуренцията е убийствена, но пък каза, че няма нищо по-прекрасно от силната конкуренция в един спорт.

Илиана Раева коментира всяка една гимнастичка от националния отбор, като по отношение на трите най-добри състезателки - Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн каза: "Която и от трите да не отиде на дадено състезание ще бъде грешка и която и от тях да изпратим - ще бъде вярно решение".

За състезанието в София Раева изрази радостта от спечеления бронзов медал в многобоя от ансамбъл девойки. Тя разказа, че целият отбор е карал много тежък грипен вирус и тренировъчен процес е бил невъзможен за един период през февруари месец, след което пък капитанът Яна Момчилова скъса менискус и се налага влизането на резервата Анелия Желязкова в последния момент. Тя похвали децата и треньорите за тяхната работа, за мобилизацията в залата, разказа как като е видяла първоначално композициите на отбора е попитала треньорите Вяра Ваташка и Цветелина Найденова как тези деца ще се справят с толкова сложни елементи, но те и двете са ѝ отговорили, че всичко е въпрос на работа и изработване и всички заедно ще се справят.

Илиана Раева каза, че е изключително горда от работата на своите "златни момичета" Цветелина Найденова като помощник-треньор, от работата на Христиана Тодорова, която е главен съдия на "Sofia Cup" 2019 и е вече с втора категория БРЕВЕ.

Раева добави, че счита за едно от най-големите си постижения даването път на младите треньори като Весела Димитрова, която показа невероятния си талант с ансамбъл жени и на Михаела Маевска, Вяра Ваташка, Цветелина Найденова, Бранимира Маркова, Силвия Стойнева.

"Всички те са треньори, които са с новаторско мислене, които могат и приемат новото и съвременното в художествената гимнастика, работят смело и със замах и правят наистина чудеса в залата", каза още президентът на БФХГ.

По отношение на гимнастичките от национален отбор жени, които участват на "Sofia Cup" Раева разкри, че водачката при жените за многобой от вчера Татяна Воложанина играе с ужасен вирус и даже са се опитвали да я убедят да не играе, ако се чувства зле, но тя е решила, че има сили да се справи и буквално с всяко излизане се е борила да има сили да се справи.

Според Раева Вая Драганова е играла вчера с такава лекота, желание и хъс, с каквито никога не я е виждала.

Тя похвали също Йоана Николова и Лъчезара Пекова за работата им до момента.

"Йоана се завърна след сериозна контузия, а Лъчезара е абсолютен дебютант в националния отбор и ако продължават да работят все така целеустремено и отдадено ще се справят все по-добре на състезания", каза президентът на БФХГ.

Илиана Раева похвали девойките от четирите отбора - Ева Брезалиева, Катрин Цонева, Валерия Ватова, Стилияна Николова, Никол Атанасова, Божана Монева, Кристина Кърчева и Виктория Сахатчиева като сподели, че много внимателно следи работата им в залата и че много често те показват неща, които са много по-сложни от някои женски композиции.

"Ето например това онлайн предаване е още една моя осъществена мечта", завърши Раева и благодари на екипа си за всичко, което правят.

"Нека българските фенове подкрепят нашите момичета в залата и да очакват още много приятни изненади от БФХГ, защото спортът е за това - да радва своите фенове", каза Раева, като благодари на коментаторките за професионалната и отговорна работа, както и на фирмата осъществяваща онлайн предаването - STREAMER.BG.