Ансамбълът на България се класира на седмо място на финала на три ленти и две топки на Световното първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия.

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова допуснаха грешки в изпълнението си, включително изхвърлиха лента извън терена и взеха резервен уред. Така възпитаничките на Весела Димитрова заеха седма позиция с оценка от 29.650 точки, от които 15.700 за трудност, 7.950 за артистичност и 6.300 за изпълнение.

Така отборът завършва без медал в многобоя и на финалите на шампионата, но завоюва отборната титла заедно с Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева.

Златото на ленти и топки спечели Израел с 34.800 точки, пред Китай с 32.800 и Украйна с 32.300.

На финала на пет обръча, който премина без българско участие, световен шампион стана Китай. Тимът, който взе сребро в многобоя след Израел, излезе с първи стартов номер, но изигра безупречно композицията си и получи оценка от 36.500 точки, от които 20.200 за трудност.

На второ място се наредиха домакините от Испания, подкрепяни от своите фенове по трибуните, с 36.100 точки и същата оценка за трудност като на китайките.

Бронзовите медали завоюва Италия с 35.850 точки, а отборът на Израел допусна грешки и остана пети с 35.300. Ансамбълът на Бразилия показа много силна игра и получи равна оценка с тази на Италия, но италианките спечелиха медала заради по-високата си стойност за изпълнение.
 
Световното първенство приключва тази вечер с церемонията по закриването и с галаспектакъла.

България завършва надпреварата с четири медала - един златен отборно, два сребърни на Боряна Калейн на финалите на бухалки и на лента, както и бронз на Стилияна Николова на топка./ БТА