Измина още един страхотен сезон на професионалната Dota 2 сцена и дойде време за равносметки. Множество тимове се опитаха да се докажат по време на DPC сезона, но малцина успяха, а те трябваше да разчитат на това, че са водени от едни от най-добрите геймъри в бранша. Но никой не бива да забравя, че само защото сега е на върха, не значи, че винаги ще бъде там: Dota 2 е вечно променяща се и една неуспешна адаптация може да означава край на всичко.

5. Ласе “MATUMBAMAN” Урпалайнен – Team Liquid

Краят на кариерата на финландеца бе поставен със стил. Team Liquid имаше един от силните състави в Западна Европа, но не само преносно, а и буквално се класира на Световното първенство с последния шанс (Last Chance Qualifier). Там Урпалайнен направи изключителни отигравания, за да изведе тима си до третото място на най-значимия за годината турнир, след което постави точка на професионалния си път и предстои да се изясни какво крие бъдещето за него.

4. Михал “Nisha” Янковски – Team Secret

След вероятно най-добрата година в кариерата си полякът премина в Team Liquid. Мид лейнърът бе в основата на промяната на всеобщото мнение, че Team Secret ще е сред провалите на TI, след като се нуждаеше от участие в LCQ, за да се класира за световния шампионат. “Nisha” обаче се справи отлично и показа, че може и мнозина мид лейнъри да са стигали върха през последните години, но той е един от малко, които остават там в дълъг период от време.

3. Ду “Monet” Пън – Team Aster

Китай е дом на много страхотни отбори и играчи на eSports сцената. През 2017-та “Monet” нахлу с гръм и трясък на Dota 2 сцената, завършвайки на трето място в The International с екипа на LGD.Forever Young. Сега с екипа на Aster той бе в основата на това Китай да има надежда за трофея, а въпреки че завърши в топ 4, неговото представяне е определяно от специалистите като запомнящо се.

2. Кристиан “Pakazs” Казанова – Thunder Awaken

По време на TI11 феновете видяха умението на перуанеца да поема изцяло контрол над развоя на събитията, използвайки отлично труда на съотборниците си. С правилните герои и достатъчно време “Pakazs” бе едно от най-добрите carry-та на световния шампионат. А през 2023-та ще се надява на успехи с новия си тим – Evil Geniuses.

1. Нета “33” Шапира – Thundra Esports

Thundra Esports нямаше равен по време на TI11. Доминантната сила от Западна Европа не просто стигна до финала на турнира през горната част на схемата, а и грабна трофея Aegis of Champions, без видимо да се изпоти. Именно израелецът правеше най-голямата разлика в полза на своя тим: с най-голямо разнообразие от герои, с най-голяма яснота как да използва силните страни на настоящата версия на играта. Дори специалистите започнаха шеговито да наричат настоящия patch на играта “The Neta Meta”. От отборен играч до индивидуална суперкласа, Нета “33” Шапира бе най-добрият играч за 2022-ра и на The International.

снимка: gettyimages