Голям скандал се заформя около Electronic Arts - компанията, която стои зад създаването на култовата поредица електронни игри FIFA.

В САЩ бе разкрит патент на компютърния гигант, според който от EA са създали алгоритъм, който влияе на изхода от виртуалните мачове.

Така играчи, които губят мотивация за игра на базата на серия от загуби, могат да бъдат предпочитани от алгоритъма. Например такива по-слаби играчи получават по-добри футболисти в пакетите с уж случайно избрани виртуални футболисти. Така по-слабите потребители имат по-голям шанс за виртуалните Кристиано Роналдо или Лео Меси в сравнение с по-добрите състезатели.

Алгоритъмът действа и в самите мачове. Ако например даден играч се справя много успешно и води в резултата, изкуственият интеленкт променя някои детайли. Така виртуалните играчи на водещия започват да подават по-неточно, ударите им все по-често срещат гредите и така нататък.

Темата логично е най-дискутираната в специализираните форуми за FIFA19, а от EA все още не са коментирали официално разкритията.