По случай IEM Oakland решихме да обърнем по-специално внимание на играта League of Legends. В тази статия ще разгледаме какво представлява тя и колко е разпространена в световен мащаб.

От излизането си през 2009 г., League of Legends се е превърнала в една от най-популярните multiplayer игри в света, с огромен успех като електронен спорт. Жанрът на играта е MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), или стратегическа екшън игра с два отбора. Заглавието е разработено и издадено от Riot Games за платформите Мicrosoft Windows и macOS. Към момента играта е безплатна, което е и един от основните й плюсове.

Най-известният игрален формат в League of Legends се нарича Summoner’s Rift. В него 2 отбора от по 5 играча се изправят един срещу друг, като целта на всеки отбор е да унищожи основния обект (Nexus) на противниковия отбор. За целта всеки играч управлява определен герой (Champion), който има своите уникални способности. По време на играта тези герои се развиват, вдигайки нива, което им позволява да отключат нови способности и да ги подобряват.

източник: Riot Games

Играчите започват всеки мач с малко количество злато (Gold), което могат да увеличат по няколко начина: убивайки герои, управлявани от компютър (Minions и Monsters), убивайки противников играч, унищожавайки сгради на противника, пасивно с времето, или чрез способности на героите. Златото се ползва за купуване на предмети (Items) в играта, които увеличават способностите на героите.

източник: Riot Games

Както при други MOBA игри, така и при LoL, базите на отборите са разположени една срещу друга - в долния ляв и в горния десен ъгъл на полето. В центъра на всяка база се намира Nexus-ът, които е предпазван от защитни структури (Towers). През определено време всяка база пуска вълни от Minions, които тръгват към противниковата база по три линии (Top, Bottom и Middle). По този начин се нанасят щети на противниковите структури. Полето на игра включва и зона между двете бази, където има няколко вида неутрални чудовища, убиването на които носи предимства на съответния отбор.

източник: Riot Games

Героите в League of Legends са над 130 на брой. Играейки играта вие трупате т. нар. Influence Points (IP), чрез които може да се сдобиете с нови герои. Ако обаче не ви се чака, имате възможността да си купите Riot Points (RP), които да използвате по същия начин.

източник: Riot Games

Може да се каже, че League of Legends е глобален феномен. За това свидетелстват числата на Riot Games: над 100 милиона души играят LoL всеки месец, над 27 милиона играят поне една игра всеки ден, над 7.5 милиона едновременно играят LoL по време на пикови часове през деня.

източник: Riot Games

Освен това играта е един от водещите електронни спортове в света. Riot Games организират League Championship Series, регионални състезания, из няколко региона в различни континенти, в които участие взимат по 10 професионални отбора. Кулминацията е годишното Световно първенство (World Championship), което тази година беше с награден фонд $5,070,000. Шампиони за трети път станаха SK Telecom T1 от Южна Корея.

В момента се провежда събитието IEM Oakland в Оукланд, САЩ. То включва турнир по League of Legends с награден фонд $100,000. Участие в него ще вземат отборите на Team SoloMid, Unicorns of Love, Longzhu Gaming, Flash Wolves, INTZ e-Sports и The Chiefs Esports. В европейския отбор Unicorns of Love има български представител, в лицето на Здравец “Hylissang” Гълъбов, с когото ще ви запознаем в една от следващите ни статии.

Мачовете от IEM Oakland може да наблюдавате на специалната страница във Vbox7.