EA Sports обяви, че проучва идеята за преименуване на един от най-успешните си франчайзи във видеоигрите – FIFA. Тази новина идва само една седмица след излизането на последната версия на играта - FIFA 22.

Този изненадващ ход идва след като от „Konami“ преименуваха своя франчайз Pro Evolution Soccer на eFootball.

FIFA е един от най-печелившите франчайзи за видеоигри досега още от първото си издание, пуснато през 1993 година. До момента FIFA 22 е привлякла 9,1 милиона потребители от пускането си, заяви производителят на играта.

„Докато гледаме напред, ние също проучваме идеята за преименуване на нашите световни футболни игри EA SPORTS. Това означава, че преразглеждаме споразумението ни за права на именуване с ФИФА, което е отделно от всички други наши официални партньорства и лицензи по целия футболен свят“, гласи съобщението на „EA Sports“.

„Бъдещето на футбола е много голямо и много светло. Нашият приоритет е да гарантираме, че имаме всички възможности да продължим да предлагаме най-големите интерактивни футболни преживявания в света. Благодаря ви отново за подкрепата и обратната връзка за тазгодишната игра. "Очакваме с нетърпение да създадем бъдещето на футбола с вас“, допълват още от компанията.

Производителят на видеоигри заяви, че има над 300 индивидуални лицензирани партньори, което им позволява достъп до над 17 000 спортисти и над 100 стадиона. Лицензът на ФИФА вероятно ще остане, както и споразуменията за изобразяване на клубните баджове и имената на играчите в играта.

Миналата година част от най-големите звезди във футбола, сред които Златан Ибрахимович и Гарет Бейл, поставиха под въпрос лицензите на компанията за използването на техните имена и имидж без тяхното съгласие.