League of Legends преживя година, изпълнена с вълнуващи сблъсъци, изключителни обрати и сензация на Световното първенство, донесла титлата на един от най-малко вероятните шампиони преди началото на ключовия турнир за годината. След края на 2022-ра дойде и време за равносметката на анализаторите, които подредиха топ 5 на най-добрите геймъри в бранша.

5. Бай “369” Джиа-Хао

Когато “369” напусна Top Esports в края на 2021-ва, след 4 години там, никой не знаеше какво да очаква от присъединяването му към JD Gaming. Докато пролетта бе по-скоро с проучвателен характер, то лятото на 2022-ра бе истинско удоволствие за топ лейнъра. Силното му и консистентно представяне го превърна в един от най-добрите китайци на ролята, а освен това той бе и в основата на достигането на JDG до световните финали. И докато тимът не вдигна титлата в САЩ, то със сигурност е ясно, че много от погледите, насочени към китайския LPL, ще бъдат отправени натам, заради звездния състав на JDG и прекрасното представяне на “369”.

4. Ли “Xiaohu” Юан-Хао

Ветеранът е единственият геймър, който е печелил международни титли, като играч с повече от една роля. В днешно време той отново се изявява на мид лейн, а разнообразният му набор от герои бе от ключово значение за класирането на Световното на неговия RNG. 2023-та обаче ще бъде първата година от 2015-та за “Xiaohu” далеч от знаковата организация, но няма съмнение, че качеството, което ще донесе в Weibo Gaming ще бъде на не по-малко ниво.

3. Лий “Faker” Сан-Хьок

Естествено, това е един от очевидните избори. Дори в по-слабите си години легендата на League of Legends професионалната сцена, приковава вниманието върху себе си. А 2022-ра не беше слаба за Faker. И през този сезон той счупи редица рекорди, „носеше“ Т1 на плещите си, когато бе необходимо, а когато се очакваше това да прави някой друг, той осигуряваше перфектната подкрепа. Не се колебайте изобщо, бъдете сигурни, че през 2023-та за него целта отново ще бъде постигането на 4-та световна титла.

2. Парк “Ruler” Дже-Хюк

“Ruler” сякаш се наслади на най-добрата година в кариерата си. 5 години след първата си световна титла той показа, че все още може да доминира с лекота и във всякакви комбинации от герои. През тази година той спечели и първата си титла на домашната сцена, след триумф с Gen.G, а през новата ще си партнира с “369” в JDG в Китай, като двамата ще се опитат да изстрелят тима в стратосферата на успехите.

1. Риу “Keria” Мин-сеок

Исторически погледнато съпорт играчите много трудно влизат под светлините на прожекторите. Типично е те да са с най-малко ресурси и да са първите, които се жертват в името на успеха. Но “Keria” е всичко друго, освен типичен съпорт играч. Може и да не спечели международно отличие през годината, но като състезател с един от най-добрите механики и знания за играта, той ежедневно реновира модела, по който трябва да се играе съпорт ролята в днешно време. Начинът, по който той загуби от DRX, след като напусна именно този тим, за да стане част от T1 вероятно е разбил сърцето му, но той ще бъде още по-мотивиран за успех през 2023-та.

снимка: gettyimages