Ръководителят на Световното първенство по eSports защити решението събитието да се проведе в Саудитска Арабия. Стотици състезатели се събраха в Рияд, за да се състезават в осемседмичния турнир за дял от наградния фонд от 60 млн. долара, финансиран от арабската държава.

ралф райхерт

източник: Gulliver/GettyImages

Мащабното състезание обаче раздели играчи, стриймъри и фенове заради провеждането му в Саудитска Арабия, особено заради позицията на страната по отношение на правата на ЛГБТ. Критиците твърдят, че Световното е пример за "спортно измиване", а богатата държава инвестира много в големи събития, за да отклони вниманието от състоянието на човешките права там.

Главният изпълнителен директор на фондация "Световна купа по есспортове" Ралф Райхерт говори пред BBC Newsbeat, като заяви, че иска да успокои ЛГБТ феновете и играчите, които пътуват за събитието, заради опасенията за тяхната безопасност в Саудитска Арабия. "Всеки е добре дошъл", каза той, повтаряйки предишни изявления на министъра на спорта на страната. "Всеки може да участва в състезанието и никой няма да бъде дискриминиран. Това е обещанието, което можем да дадем." Но добави: "Във всяка страна по света има различни местни навици и културни норми, към които трябва да се придържате. Така че това, което казваме на всички, е: не бъдете категорични. Действайте на местно ниво, за да уважавате местната култура. И мисля, че това е справедливо. Това е нещо, което се случва по целия свят."

Някои играчи отказаха да участват в Световната купа, а други големи имена в общността на електронните спортове се противопоставиха на събитието. Но все пак се очаква хиляди фенове да присъстват лично, а много повече ще гледат състезанията, предавани на живо в YouTube и Twitch. Ралф, който има 27-годишен опит в състезателните игри, казва, че вярва, че събитието ще бъде полезно за еспорта. След бума по време на пандемията се наблюдава спад в индустрията, като отбори и турнири се закриват поради липса на средства. Той заяви пред Newsbeat, че се надява наличието на толкова много игри на едно място да събере повече фенове.