Отборът на Astralis стана последният, който се класира за плейофите на IEM Кьолн 2023. "Червените" отстраниха NAVI с 2:1 в елиминационен мач от група А и си осигуриха билет за "катедралата на Counter-Strike" LANXESS Арена, в германския град.

В изключително оспорвана и равностойна Ancient двата тима се нуждаеха от цели три продължения, за да определят победителя. В крайна сметка снайперистът на Astralis Николай "dev1ce" Реедз и съотборниците му защитиха избора си на карта с победа с 25:23.

Послед отговора на другата звездна фигура в мача. Олександър "s1mple" Косталиев завърши Nuke с 20 убийства, а NAVI спечели с 16:9 рунда и така всичко трябваше да се реши на Overpass. На последната карта Astralis започна на Т-страна, но въпреки това датчаните играха печеливш CS и завършиха първото полувреме с 11 спечелени рунда. След преминаването на CT-страна "червените" дори отвориха преимство от 9 рунда, при 14:5, но тогава опитът на "s1mple" започна да топи разликата. Уви, за NAVI обаче, тя се оказа твърде голяма и украинската организация загуби с 12:16, като това е първият случай, в който "s1mple" завършва участието си в IEM Кьолн, преди мачовете да се пренесат в LANXESS Арена.

За Astralis безспорно на върха бе 20-годишният Кристиан "Buzz" Андерсен, който приключи мача с умопомрачителните 78 убийства, а според коментаторите и анализаторите на мача, това му представяне би могло да е основополагащо за успешната кариера на младия датски геймър.