Отборът на NAVI стана първият в историята Мейджър шампион в ерата на Counter-Strike 2. Във финала на PGL Copenhagen Major 2024 украинската организация надделя над FaZe Clan с 2:1 и вдигна титлата, както и чек за 500 хил. долара.

navi

източник: Филип Станчев

NAVI започна прекрасно на избраната от FaZe карта, Ancient и я спечели с 13:9 рунда, а с прекрасно представяне се отличи капитанът на тима Алекси "Aleksib" Виролайнен, който завърши с 19 убийства. С толкова се отличи и Валерий "b1t" Ваховский, а NAVI изигра еднакво силно и двете полувремена на картата, пред погледа на хилядите фенове в Royal Арена в Копенхаген и стотиците хиляди, които гледаха мача онлайн.

Последва битка на Mirage, на която FaZe Clan припомни на феновете, че мястото му във финала за сметка на Team Spirit и Team Vitality, изобщо не е случайно. Американският тим даде само 2 рунда на опонента си за цялата карта, като над всички бе Давид "frozen" Чернански с 18 убийства. Това прати развръзката на срещата в решаваща трета карта - в случая Inferno. Там обаче представянето на FaZe бе коренно различно спрямо това на Mirage.

NAVI започна ударно СТ-страната си със серия от 7 поредни рунда, която FaZe пректъсна за кратко с един впечатялващ рунд от "frozen". След това "кланът" се възползва от липсата на късмет на Игор "w0nderful" Жданов, чийто изстрел със снайпер намери негов съотборник, но украинският тим не допусна FaZe да навлезе в серия, с която да стопи пасива си. Лидерът на FaZe Фин "karrigan" Андерсен се представи драстично под нивото си като завърши картата със само 1 убийство. До края на мача NAVI даде само още рунд на противника си и с шумно 13:3 се превърна в първият носител на Мейджър титла от CS2 ерата. За FaZe Clan остава второто място, както и 170 хил. долара от общия награден фонд на стойност 1.25 млн. долара.

снимка: Филип Станчев