На 4-ти юли започва първото Световно първенство по електронни спортове. То ще се проведе в Рияд, Саудитска Арабия, а организаторите обявиха абсолютно безпрецедентен награден фонд в историята на eSports средите - цели 60 млн. долара, които може и да продължат да растат.

esports world cup

Шампионатът ще продължи до 24-ти август, като ще има 20 състезания в 19 различни дисциплини, сред които са и най-популярните заглавия в света.

esports fans

източник: Филип Станчев

Парите ще бъдат разпределени по няколко направления. Около 1.1 млн. долара са предвидени за MVP-та на турнирите, които ще бъдат използвани за индивидуални награди на най-отличилите се състезатели, а около 7.6 млн. долара са предвидени за победителите в различните квалификационни турнири, които вече текат.

20 млн. долара пък са предвидени за т.нар. Club Championship. Всяка отделна организация за eSports може да посочи заглавията, в които отборите ѝ да се състезават, а тази, чийто средни показатели са най-добри след края на първенството ще бъде провъзгласена за eSports World Cup Club Champion.

Най-голямата част от наградния фонд (около 30 млн. долара) обаче си остава за т.нар. Game Championship. Всяка от 19-те дисциплини има свой собствен награден фонд, който ще се разпределя между участниците в турнира на конкретната игра, като шампионът разбира се ще вземе най-много. Сред заглавията откриваме LOL, CS2, Apex Legends, Starcraft II, EA Sports FC 24, Fortnite, Overwatch 2, PUBG, Tekken 8, Teamfight Tactics и други. Най-много пари ще има за Dota 2 - 5 млн. долара. Също така е интересно да се отбележи, че някои мобилни заглавия имат по-големи наградни фондове от традиционните компютърни игри. За пример може да дадем League of Legends (1 млн. долара за Game Championship) и Mobile Legends - мъже (3 млн. долара). Подробности вижте по-долу.

Esports World Cup Prize Pool Rumor, PUBG still at 2 Mil $ ?
byu/AllicusS inCompetitivePUBG

снимка: Филип Станчев