Георги "jorjewin" Георгиев спечели селекционния турнир на УЕФА, който ще определи представителя на България на предстоящото европейското първенство по електронен футбол – eEURO 2024. В големия финал Георгиев надигра Иван „TheUndertakenGod“ Мавродиев с 5:4 и 6:3 в двата мача. По пътя към успеха той отстрани актуалния шампион в националното първенство по електронен футбол eFirstLeague Иван Чуров, който взе участие в селекционния турнир на УЕФА с псевдонима "strajinho93".

Въпреки победата в турнира, Георги Георгиев все още не е потвърден от УЕФА като официален представител на България на eEURO 2024. Причината е, че играчът ще премине през стандартин процес на проверка на EA SPORTS, който гарантира, че всички участващи играчи отговарят на условията и са спазили Официалните правила за състезанието. Това включва проверка на съответствието на играчите с Кодекса за поведение на играта EA Sports FC, който забранява използването на непозволен софтуер и споделяне на акаунт. Очаква се тази проверка да приключи в средата на месец февруари. Тогава официално ще бъде обявен и българският представител на eEURO 2024.

eeuro 2024

Общо 21 европейски държави ще определят своя представител в eEURO 2024 през селекционните турнири на УЕФА, които ще приключат на 21.01.2024 г. Останалите 32 участника ще бъдат посочени от своите национални футболни асоциации. Всички 53 играчи ще бъдат разпределени на случаен принцип в 4 групи в следващата фаза на eEURO 2024, която ще се проведе отново онлайн на 16/17 март 2024 г. Двамата най-добри състезатели от всяка група ще се класират за големия финал, който ще се проведе офлайн през месец юли догодина. Всеки от осемте финалисти ще получи дял от наградния фонд, както следва – 7500 долара за 5-8 място, 10 000 долара за 3-4 място, 20 000 долара за финалиста и 30 000 долара за европейския шампион.

Участието на български представител на eEURO 2024 е възможно благодарение на партньорството между ръководния орган в българския футбол и компаниите Sports Management Bulgaria и Key Events and Communication.