С наближаването на IEM Oakland е време да погледнем към историята на името “Intel Extreme Masters”. За почитателите на електронните спортове, това е ключово име, с огромен принос за състезателния гейминг.

Intel Extreme Masters е най-продължителното глобално про гейминг турне в света. Създадена през 2006 г. от ESL, поредицата включва Counter-Strike, StarCraft II и League of Legends турнири из няколко континента. IEM събира най-добрите играчи в света и вече 10 години пише история в електронните спортове.

Турнето се провежда под формата на сезони, като в момента протича Сезон 11. Всеки сезон се състои от няколко големи събития, провеждани на различни локации по света. Дотук са се провели 57 Intel Extreme Masters събития, на които са раздадени общо $5,631,150 като наградни фондове. Само на събитието IEM Katowice 2016 са постигнати следните числа: 113,000 посетители, 1,300 члена екип и 2,000,000 най-много едновременни зрители.

източник: ESL

Първият сезон на IEM е проведен през 2007 г. и е включвал състезания по Counter-Strike 1.6 и Warcraft III. Наградният фонд тогава е бил €160,000. С времето събитията са се умножавали и все повече игри са били включвани.

В историята на IEM има и български успехи. През 2009 г. в Хановер, Германия българският отбор iNNERFiRE печели първо място по World of Warcraft на IEM European Championship. Събитието е част от Сезон 3. В следващия сезон българите взимат участие в Global Challenge Gamescom в Кьолн, Германия, където финишират на четвърта позиция.

През годините Intel Extreme Masters събитията са обиколили целия свят и са се утвърдили като водещи в електронните спортове. С всеки изминал сезон мащабът на състезанията е нараствал. В 10-годишната история на поредицата са се провеждали турнири по следните игри: Counter-Strike 1.6, Warcraft III: The Frozen Throne, World of Warcraft, Quake Live, StarCraft II, DotA, League of Legends, StarCraft II: Heart of the Swarm, Counter-Strike: Global Offensive и Heroes of the Storm.

източник: ESL

В момента се случва Сезон 11, който е с общ награден фонд $1,000,000. Следващото събитие от него е IEM Oakland в Оукланд, САЩ от 16 до 20 ноември. То ще включва турнири по CS:GO и League of Legends.

За дългата си история, поредицата Intel Extreme Masters е извисила електронните спортове на изцяло ново ниво. Приносът й за професионалния гейминг е неоспорим, а наследството - голямо. Със стремглавото развитие на esports индустрията, само можем да подозираме какви рекорди още ще бъдат поставени на предстоящите IEM събития.

За още информация относно Intel Extreme Masters, може да посетите официалния сайт.