Team Spirit и FaZe Clan станаха първите два отбора, които се класират за плейофите на IEM Катовице 2024. Двата отбора ще си оспорват първата позиция в група А, като победителят в мача помежду им ще пропусне първия кръг от директните елиминации на CS2 турнира, с награден фонд 1 млн. долара.

Руският Spirit се наложи с 2:0 над американците от Complexity. Детето чудо на Counter-Strike сцената Данил "donk" Кришковец и съотборниците му не дадоха никакъв шанс на съперника, надигравайки го с 13:3 и 13:5 рунда на картите Ancient и Overpass. Именно 17-годишният "donk" бе над всички с 38 убийства, поне 11 повече от всеки друг в мача.

iem katowice cup

източник: Adam Lakomy, ESL

В другата среща от група А FaZe Clan се наложи с 2:1 над турските геймъри от Eternal Fire. Един от фаворитите за спечелване на турнира в Полша, имаше нужда от продължения, за да спечели първата карта, Inferno, като в крайна сметка FaZe триумфира след 16:14 рунда. С по 24 убийства завършиха "frozen", "broky" и "rain". Турският тим обаче отвърна на Anubis, като също победи, отвъд редовния брой рундове на картата. Воден от Йозгюр "woxic" Екер, Eternal Fire спечели с 16:13 рунда и по този начин се стигна до Nuke. Сякаш там FaZe Clan разгърна истинския си потенциал и разби надеждите на EF за изненадваща победа, след 13:5 рунда.

снимка: Адам Лакоми, ESL