Електронните спортове са индустрия, която през последните години увеличи интереса на аудиторията, а очакванията са на световните пазари да се говори за нея в милиарди долари. Затова и Катар е една от страните, които са решили да направят множество инвестиции в eSports сферата, чрез които Близкия Изток да се превърне в един от основните региони на индустрията. Съседна Саудитска Арабия вече приведе в ход стратегия за развитието на електронните спортове в стараната на стойност 38 млрд. долара, а сега и Катар вече мисли за подобен ход.

"Регионът MENA (Близкия Изток и Северна Африка) работи за това да се превърне в един от лидерите в електронните спортове. След като през 2015-та Дубай бе домакин на първия турнир по eSports в региона, сега много дизайнери и организатори на състезания започнаха да развиват дейност в Близкия Изток", споделя пред Доха Нюз д-р Камила Суарт-Ариес, експерт от университета Хамад Бин Халифа. През 2021-ва пък в държавата заработи и федерация по електронни спортове (QESF), чиято цел е популяризирането му сред младите граждани и увеличаването на участниците в различни турнири.

"Като част от тази инициатива QESF подписа споразумение с компания, базирана в страната, която да увеличи набора от потенциални професионални състезатели, които един ден да представят страната на международни състезания по електронни спортове", допълва тя.

"Компании като EA Sports влязоха на този пазар преди повече от 2 десетилетия, още преди да разбираме мащабите на тази индустрия в нашето време. Дигитализацията, еволюцията на технологиите, а да не споменаваме и това, че отбори от гигантски спортове като футбол, Формула 1, НБА, НФЛ и т.н. вече са формирали свои eSports подразделения", подкрепя тезата на д-р Суарт-Ариес, д-р Никълъс Уатанабе от университета в Южна Каролина.