Първенството по League of Legends в Бразилия - CBLOL, постави нов рекорд по гледаемост. Финалът на първия сплит за 2024 година завърши с победа на LOUD над paiN Gaming с 3-2, като срещата достигна близо 460 000 зрители в пиковите моменти, според аналитичната платформа Esports Charts. Освен новия пик по зрители, лигата също така отчете и най-голямото количество часове гледане, с общо 24.9 милиона часа, наблюдавани от зрителите през целия турнир.

Той значително надхвърли предишния рекорд на CBLOL - установен през първия сплит на 2021 година - с повече от 40 000 зрители. Този показател също така е значително по-висок от пиковата гледаемост на миналогодишния първи сплит, който също включваше сблъсъка между LOUD и paiN Gaming в Големия финал и достигна до 276,078 зрители. Преди този нов рекорд, двата най-високи пика на гледаемост на CBLOL бяха по време на пандемията от COVID-19 (първият сплит на 2021 година и вторият сплит на 2020 година), когато феновете прекарваха повече време вкъщи и имаха повече възможности да гледат събитията.

Сега, години по-късно, CBLOL продължава да се развива като една от най-гледаните лиги на League of Legends. Увеличението на гледаемостта на CBLOL идва в момент, когато Северноамериканската лига по League of Legends Championship Series (LCS) продължава да изпитва затруднения. Наскоро приключилият им пролетен тур достигна пикова гледаемост от само 246,184, най-ниската за пролетно събитие в историята на лигата. Въпреки това, пикът е с около 22,000 повече в сравнение с лятната част на 2023 година. Увеличението на гледаемостта на CBLOL и спадът на LCS предизвикаха нарастващи призиви от общността за сливане на американските лиги по League of Legends, включително LCS, CBLOL и латиноамериканската LLA.

Това би копирало формата на VCT Americas в VALORANT - другото голямо eSports заглавие на Riot Games. Въпреки това, всяко такова сливане в LoL би могло да има потенциални сложности относно размера на новата лига, вземането на решения относно допускането на отборите и как съществуващите договори с организациите на LCS биха били изменени или прекратени, за да се осъществи сливането.