Броени дни ни делят от началото на LEC Spring Split, или иначе казано пролетния дял от европейския шампионат по League of Legends. Стартът ще бъде даден на 11-и март, събота, а отборите вече се подготвят сериозно.

В изминалия Winter Split, G2 Esports доминира плейофите и триумфира след победа над MAD Lions със Здравец „Hylissang” Гълъбов в състава. Така „самураите“ са първият отбор класирал се за международния турнир MSI – Mid-Season Invitational, който тази година ще стартира на 2-и май. MSI дава възможност на най-добрите отбори от всеки регион по света да премерят сили в турнира, като подготовка за световния шампионат през лятото. G2 Esports триумфираха в MSI през 2019-а година, когато станаха и втори на Световното по LoL.

„Самураите“ отново изглеждат толкова доминиращо дори с няколко промени в състава. Логично обаче за Spring Split, който започва след няколко дни шампионите не правят никакви рокади. За разлика от Fnatic, който се представи крайно разочароващо и завърши на деветото от десет места. Бившият отбор на нашия съпорт Здравец Гълъбов, спечели едва две игри и загуби седем. „Оранжевите“ предприеха бързо мерки и се разделиха с двама от играчите си, както и главния треньор на тима. Те имат нов топ лейнър в лицето на Оскар „Oscarinin” Муньос и нов съпорт – Хенк „Advienne” Рейенга. Fnatic трябва сериозно да вдигне нивото и през пролетния дял на LEC. Новият треньор на състава - “Nightshare”, трябва да предложи нещо ново. „Rekkles” остава един от лидерите на тима, легендарният бот лейнър със сигурност си е поставил мисия да поведе „оранжевите“ към върха на класирането.

Самият той в интервю преди дни призна, че Fnatic не е побеждавал убедително нито едни отбор дори на тренировъчните игри, или по-добре познати в средата като – scrims. Шведът бе крайно разочарован, както и феновете на тима.

Очакваме отборът спонсориран от Жерар Пике – KOI, да изчисти проблемите и отново да атакува челните места, като съставът завърши на третото място през зимата. Приятната изненада на зимния дял – SK Gaming, пък завърши на четвърто място и ако успее да задържи формата си може отново да обърка много планове на големите тимове в LEC.

Със сигурност още един емблематичен играч – Лука „Perkz” Пъркович, ще иска да покачи нивото и да се представи по-добре през пролетта. Неговият Vitality завърши на петото място, но „Perkz”, който бе част от най-успешните години на G2 Esports, отново иска да вкуси триумфа.