Измина и втората седмица от пролетния дял на европейския шампионат по League of Legends, който е по-добре познат като LEC. 

Вече няма отбори със статут непобедени, каквито бяха Team Vitality водени от "Perkz" и SK Gaming. И двата тима допуснаха по две поражение и към момента четири отбора си споделят първото място с актив от 4 победи и 2 загуби след шестте игри до момента. 

Какви изводи обаче можем да си направим след втората седмица на LEC Spring Split?

Fnatic най-после счупи каръка след четирите си загуби от старта на пролетния шампионат, "оранжевите" грабнаха две поредни победи в неделя и понеделиник следователно срещу Heretics и KOI. До голяма степен заслугата бе на jungle играча "Razork" особено във втората игра като завърши със резултат 10/0/6. Fnatic обаче има дълъг път да извърви след разочарованието през зимата, когато грабна само две победи, а след това смени двама от играчите си и треньора. През следващата седмица те имат много тежки игри - срещу MAD Lions със Здравец "Hylissang" Гълъбов, който бе именно част от Fnatic дълги години, както и битки с G2 и Astralis.

Доминацията на Vitality се изпари. Тимът воден от легендата Лука "Perkz" Пъркович вървеше убедително с актив от 4-0 преди да дойдат игрите в неделя и понеделни, когато загубиха и то особено тежко от G2 - отборът, който именно "Perkz" изгради и прослави преди години. Те все още са едни от лидерите в шампионата, но ще трябва да оправят грешките си най-вече от отборна композиция и решения по време на игрите, за да доминират отново. 

G2 Esports пък на свой ред продължава да търси добрата си форма. "Самураите" както винаги остават непредсказуеми в една игра. Силата им определено е в игрите тип 2 от 3 или 3 от 5, каквито ще бъдат по време на плейофите. Шампионите от зимния дял обаче първо трябва да стигнат до там. За "самураите" особено бляскаво блести бот лейнъра "Hans Sama", който на пръв поглед няма слаба игра и винаги е на високо ниво. G2 обаче е отбор познат като непредсказуем не само в добрия, но и в лошия смисъл. Те могат да допуснат изненадващи поражения и срещу отбори в по-долната част на класирането, ако не изиграят картите си добре.

Приятните изненади до този момент определено са SK Gaming и BDS. Въпреки че SK по подобие на Vitality допусна две поражения и загуби статуа си на непобеден, изглежда впечатлявващо и определено може да се бори за челните позиции. Същото си мислят и в BDS, които в понеделник вечер допуснаха поражение от G2, но в една много оспорвана битка. BDS вече повали отбори като Heretics, Fnatic и MAD Lions, и заслужено са в горната част на таблицата.