Новият сезон на A1 Gaming League (A1 GL) – най-голямата лига за електронни спортове у нас, ще започне на 15 октомври и ще включва две игри - CS:GO и League of Legends. Записванията вече са отворени на сайта на лигата, а общият награден фонд е 55 000 лева.

Началото на новия сезон ще е с квалификации по CS:GO, които ще се проведат в 4 поредни съботи. Квалификациите по League of Legends ще започнат на 6 ноември (неделя) и ще продължат до края на ноември.

Тази година организаторите от A1 GL променят драстично формата по CS:GO като преминават към добре познатата за всички фенове на играта Швейцарска (Swiss) система. По този начин те дават възможност на повече отбори у нас да се класират в първата фаза на турнира и впоследствие да премерят сили с едни от най-добрите международни отбори.

A1 Gaming League

В квалификационната фаза могат да се класират общо 16 отбора, тоест първите четири тима от всяка квалификация. Те ще преминат към следващата фаза – A1 Gaming League Bulgarian Stage. Отборите, попаднали в нея, ще изиграят общо 33 срещи, всички в best of 1 (BO1) формат.

Най-добрите 8 отбора ще се присъединят към 8 поканени (български и международни), за да продължат заедно към следващата фаза – A1 Gaming League International Stage.

A1 Gaming League

След изиграването и на този етап, във формат best of 3 (BO3), отново най-добрите 8 ще преминат към последното препятствие, а именно A1 Gaming League Championship Bracket. Отборите там ще премерят сили в BO3 на директна елиминация, за да определят новия шампион. Повече за формата и разпределението на наградения фонд можете да прочетете тук.

Втората игра в гейминг лигата – League of Legends, ще запази миналогодишния си формат с разликата, че вече няма да има поканени отбори. Всички 8 позиции ще са отворени и класирането за основната фаза ще зависи изцяло от качествата на отборите.

A1 Gaming League

Ще се проведат общо 4 квалификации, като от всяка една напред ще продължават по 2 отбора, общо 8, които ще влязат в основната схема на A1 GL.

A1 Gaming League

През миналия сезон мачовете на A1 GL бяха гледани от над 150 000 души в най-голямата стрийминг платформа за геймъри Twitch TV, а част от най-интересните мачове бяха излъчени и в ефира на спортните канали MAX Sport.