Международният олимпийски комитет (МОК) обяви началото на специален турнир по електронни спортове - Olympic Esports Series 2023. Олимпийският комитет работи заедно с международни спортни организации и компании, разработващи видео игри, за осъществяването на проекта.

Девет игри ще бъдат включени в събитието, като те са: колоездене, стрелба с лък, бейзбол, шах, моторни спортове, тенис, ветроходство, таекуондо и танци. Като за всеки спорт има предназначена платформа, на която ще се проведат състеазнията. 

Новината от МОК бе обявена още във вторник, като от организацията обясняват, че запсиванията и квалификациите започват в същия ден като професионални атлети, както и аматьори могат да се запишат за участие.

За пример платформата ZWIFT, която е създадена с помощ на международната колоездачна организация и дори професионални колоездачи я използват в подготовка или тренировка ще бъде използвана, за да може всеки желаещ да премери сили в колоезденето. За всеки друг спорт е предвидена различна платформа.

Финалите на събитието ще бъдат в Сингапур между 22-25 юни.