Организаторите на Олимпиадата в Париж през 2024-а са в "сериозни разговори" относно включването на електронните спортове като демонстративен спорт на Игрите, похвалиха се от Международната федерация по eSports.

От Париж пък уточниха, че ще дискутират въвеждането на eлектронните спортове с МОК преди да вземат решение. Състезателните видео игри ще бъдат официален спорт на Азиатските игри през 2022-а. "Няма да е възможно да бъдат официална дисциплина. Но може да бъдат демонстративно допълнение към Олимпиадата в Париж, обясни генералният секретар на IeSF Леополд Чун.

Важно уточнение от президента на МОК Томас Бах е, че видео игрите не може да включват "промотиране на насилие" или "всякакъв вид демонстрации". През октомври, МОК заяви, че проучва възможността да включи електронните спортове към бъдещите Игри, които "могат да бъдат разгледани като спортна активност", но с уточнението те да не нарушават олимпийските принципи.

Международната федерация по електронни спортове включва в себе си 46 държави-членки и провежда годишно Световно първенство.

През 2016-а година приходите на eSports са 400 милиона паунда при глобална аудитория от около 320 милиона души. Очаква се до 2020-а тези числа да се увеличат до 1 милиард паунда в приходи и 600 милиона аудитория.