България записа победа над Чехия в своя първи двубой след създаването на представителен отбор на страната ни по FIFA21. Вчера националите Иван Чуров, Сезер Сабриев и Илия Стоянов надиграха съперника си с 3:1 в контролна серия, която е част от подготовката им за квалификациите за FIFAe Nations Series 2021 на световната футболна централа ФИФА. 

В първата среща Чуров, който е мениджър на българския отбор и играе под псевдонима DrNightWatch, надигра чешкия си съперник с 1:0. Сезер Сабриев (Sanchez) трябваше да играе във втория и четвъртия двубой на Xbox, но технически проблем при съперника не позволи това да се случи и се наложи и той, както двамата му съотборници, да се съревновава на PlayStation. 

Той спечели двата си мача с 2:1 и 4:3. Третият национал Илия Стоянов (The King is Back) също се представи отлично в дебютния си мач на високо международно ниво, но загуби злощастно от чешкия си съперник с 1:2.

Късно снощи националите записаха и загуба с 0:4 от силния отбор на Норвегия във втората си контролна серия. Чуров претърпя неуспех с 2:4, Сабриев с 1:2, а Стоянов – с 1:3. Първия си мач срещу норвежците Sanchez успя да изиграе на предпочитания от него Xbox, но нов технически проблем го принуди да влезе във втората си среща отново на конкурентната конзола. 

Четвъртият двубой от серията беше изключително интригуващ. Сабриев успя да изравни за 3:3 едва в 79-ата минута. Съперниците не успяха да си отбележат нови попадения до края на продълженията и преминаха към изпълнения на дузпи. Sanchez имаше на два пъти възможност да спечели мача, но пропусна да отбележи петата си дузпа от серията, а впоследствие и първата самостоятелна, след като съперникът му изпълняваше пръв и не вкара своите удари.

Националите продължават контролните си серии днес с двубои срещу изключително силния тим на Румъния от 15:30 часа, а от 20:00 часа играят и срещу Финландия. Всяка серия се състои от минимум 4 мача – 2 на PlayStation и 2 на Xbox, а в случай на равенство се играе и пета среща за излъчване на краен победител. 

Двубоите ще бъдат излъчени на живо в официалния Twitch TV канал на отбора Team_Bulgaria (https://www.twitch.tv/team_bulgaria). 

Контролните мачове са финалната фаза от подготовката на българските национали за една от петте регионални онлайн квалификации през този месец, даващи на 23 отбора възможност за участие във финалния турнир на FIFAe Nations Series 2021 от 20 до 22 август в Копенхаген, заедно с домакина Дания. 

Тази година най-голямото световно състезание за национални отбори на FIFA21 отчита ръст от 200 % на представените футболни асоциации. Общо 60 представителни отбора ще участват в квалификациите за FIFAe Nations Series 2021.