След като днес френската звезда в биатлона Мартен Фуркад сложи края на кариерата си с професионалния спорт, днес финландската ветеранка Кайса Макарайнен направи същото, след като го обяви в социалната мрежа "Фейсбук".

"На този стадион (б.р - в Контиолахти) през 2003 година направих първите си тренировки и днес моята международна кариера внезапно ще свърши тук. Не по начина, по който съм искала или планирала, без никакви зрители, но не бихме могли да избираме.

Аз съм добре с това решение, въпреки че то е емицоионално, а сезонът беше тежък. Но той не може да заличи всички хубави неща, които съм имала в биатлона в миналото.

Днес ще се насладя на последното ми състезание от Световната купа с пълно сърце, с всичките ми прекрасни колеги. Едно последно преследване с мен, момичета!

Когато Световната купа се върне към нормалния си ритъм, си пожелавам да имам шанса да се срещна още веднъж с моите фенове по някокоъв начин", написа Макарайнен.

37-годишната финландка започна кариерата си като ски-бегачка, а се включи към биатлона през 2003 година. Макарайнен е трикратна носителка на Големия кристален глобус (2011, 2014, 2018 година), като има общо 27 победи за Световната купа. Тя завършва кариерата си без олимпийско отличие, но с 6 медала от световни първенства (1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови).

Макарайнен става шампионка на планетата в Ханти-Мансийск през 2011 година в дисциплината преследване, след като преди това печели сребро в спринта. Последната й победа за Световната купа е от масовия старт в Оберхоф на 12 януари 2020 година.