Женският маратон на Световното първенство ще се проведе според планираното в петък и ще започне в полунощ, независимо от опасенията за екстремни температури в Доха, съобщиха от ИААФ.

Маратонът е първото от дългите състезания в десетдневния шампионат и бе решено той да стартира в полунощ, за да облекчи състезателите от горещините. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации сподели в свое изявление, че последнага прогноза за времето на Wet Bulb Globe Temperature (WBGT), която е базирана на комбинация от фактори като температура на въздуха, посока на вятъра и облачност, ще бъде около или 30 градуса по Целзий.

„Това е температура от порядъка на 28 до 30.9 градуса според WBGT, която е била прогнозирана и планирана за предишните шест месеца“. Тийм лидерите и лекарите са били уведомени относно условията при подобни температури, като всички 69 жени ще се включат в крайна сметка в маратона по-късно днес.

От ИААФ добавиха, че всяко решение за промяна на началния час ще бъде направено до 22:30 ч. местно време (19:30 източноевропейско) по препоръка на лекаря на маратона, който има правомощията да прекрати участието на всеки атлет преди или по време на състезанието, ако той страда от „тежък дистрес“. /БГНЕС