Изключително интересно се развива Държвното първенство по шахмат при мъжете. Най-добрата ни състезателка Нургюл Салимова, която е само на 19 години и бе първа дъска на България при жените от последната шахматна Олимпиада, не само че се включи в надпреварата на силния пол, но и води във временното класиране заедно с Кирил Георгиев. Двамата имат по 3,5 точки от четири партии,  днес ще се изправят един срещу друг в партия ще прикове вниманието на многобройните любители на древната игра.  
 
При жените едноличен лидер с пълен актив от 4 победи е гросмайстор Ива Виденова-Куляшевич. Трикратната шампионка на страната се завръща след продължително прекъсване и дотук го прави повече от убедително. 

шахмат

източник: БФШахмат

Първенствата са организирани от “Българска федерация по шахмат 2022”, спонсорирани от Palms Bet и ще се проведат до 28 януари в столицата в комплекс Palms Royale Sofia в Grand Hotel Millennium, когато призьорите ще получат своите награди. Стимул за творчество на състезателите са условията в клуб Black and White на комплекс Palms Royale Sofia. Партиите между водещите шахматисти се наблюдават с интерес както у нас, така и в чужбина, тъй като транслацията се реализира на най-популярния шахматен интернет ресурс chess.com.