Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох приветства решението на международната боксова федерация да направи разследване на твърденията, че девет милиона долара са платени, за да гарантират на Азербайджан два златни медала на олимпийските игри в Лондон през следващата година.

Международната федерация по бокс за аматьори (АИБА) заяви, че започва разследване, след като вчера ВВС в предаването си "Нюзнайт" съобщи, че бизнесмен от Азербайджан е платил девет милиона долара на АИБА за Световните боксови серии в замяна на гаранции, че боксьорите от страната ще спечелят два златни медала на олимпиадата в Лондон.

"Ние приветстваме решението на АИБА и помолиха ВВС да ни предостави доказателства. Приемаме всяко твърдение за корупция много сериозно", заяви Рох на пресконференция по време на спортен семинар в китайската столица Пекин.

След появилите се съобщения президентът на Международната федерация по бокс за аматьори (АИБА) У Чин-Куо отрече твърденията, наричайки ги "напълно неверни и нелепи", но заяви, че ще бъдат разследвани.

Според ВВС гражданин от Азербайджан е платил 9 милиона долара на Световните боксови серии.

От АИБА излязоха със специално становище, в което се казва, че тази сума е отпусната като заем на търговска основа и с оглед на търговската възвръщаемост за инвеститора".

В същото време Жак Рох заяви, че МОК работи съвместно с организаторите на олимпийските игри в Лондон, за да се осигури сигурността на спортистите, въпреки размириците в града през миналия месец.

Очаква се в британската столица мерките за сигурност по време на спортното събитие да бъде изключителни.

В Лондон догодина ще пристигнат над 10500 спортист от над 200 страни, както и милиони фенове.