Върховният апелативен съд е нарушил конституцията, тъй като не е взел под внимание неговата инвалидност и уязвимост при присъдата, че Оскар Писториус е виновен за умишленото убийство на приятелката си Реева Стеенкамп. 

"ВАС несправедливо дикскриминира Писториус по отношение на неговата инвалидност и уязвимост, което е забранено според член 9 (4) от Конституцията", се казва в публикуваното днес заявление на защитата на спортиста в Конституционния съд. 

Адвокатите считат, че ВАС не трябва да заменя присъдата от непреднамерено на умишлено убийство, тъй като Писториус е бил уверен, че живота му е в опасност. 

Лекоатлетът с два ампутирани крака беше осъден на 5 години затвор през октомври 2014 година, след като застреля приятелката си Реева Стеенкамп през нощта на 14 февруари 2013 година. 

В момента Писториус е под домашен арест. 

Съдията от ВАС Ерик Лич заяви, че Писториус прекрасно е разбирал, че може да убие човек. Дори в дома му да е имало крадец първо той е трябвало да възпроизведе предупредителен изстрел. 

Защитата на спортиста счита този извод за грешен, тъй като Писториус е бил уплашен и развълнуван, и му е било невъзможно да използва "обективните критерии за разумност". /БТА