Лекоатлетът-параолимпиец Оскар Писториус, когото върховният апелативен съд на Южна Африка призна за виновен за убийството на приятелката му Реева Стинкамп, няма да стои в затвора до изясняване на размера на сомото наказение, съобщава Ройтерс. 

Във вторник Съдът на Претория по време на изслюшването на датата за въвеждането му отново в затвора постанови, че Писториус ще остане под домашен арест до изясняване на размера на самото лишаване от свобода, като гаранцията, която трябва да се плати е 10 хиляди ранда (около 700 долара). В протокола за гаранцията е записано, че той може да излиза на улицата от 7.00 часа сутринта до обяд (12.00 часа) и има право да се отдалечава максимум на 20 километра от дома на чичо си, където ще изтърпи домашния арест. 

На него ще бъде поставена електронна гривна, която ще прави мониторинг и показва дали Писториус е нарушил размерите на гаранцията и къде се намира във всеки един момент. Атлетът ще научи новата си присъда на 16-и април 2016-а година. 

През октомври 2014-а година Писториус беше осъден на пет години затвор заради непредумишлено убийство на Реева Стинкамп, който той извърши през февруари 2013-а година и влезе в затвора за поправително поведение, където престоя всичко на всичко една година. 

Забавянето се наложи заради обжалванията от двете страни на присъдата, а също така и заради липсата на място в затвора в Претория. Но на 3-и декември Върховният апелативен съд на Южна Африка удовлетвори жалбата на прокурора и постанови, че Писториус трябва да бъде признат в предумишлено убийство. 

Това означава, че спортистът трябва да се върне зад решетките, а минималният срок лишаване от свобода при това положение скача на 15 години. Това налага пък изчакване на новата присъда. /БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS