Зарнел Хюз подобри рекорда на Великобритания в спринта на 100 метра, притежание на Линфорд Кристи в продължение на 30 години. Британецът триумфира по време на състезанието по лека атлетика за Гран при на Ню Йорк (САЩ) с 9.83 секунди.

27-годишният спринтьор изпревари Акийм Блейк от Ямайка (9.93), за да подобри постижението на олимпийския шампион Кристи, записано през август 1993 година – 9.87 секунди. Това е и най-добър резултат в света за сезона.

На трето място в Ню Йорк се нареди световният шампион от Доха преди четири години Кристиан Колмън (САЩ), който даде време 10.02 секунди.

„Тази сутрин се събудих с една мечта. Събудих се с мисълта за 9.83 в ума си“, заяви Хюз, който помогна на Великобритания да спечели бронз в щафетата на 4 по 100 метра на Световното първенство в Юджийн през миналата година.

„Когато погледнах часовника и видях 9.83, се запитах какво се случва“, добави спринтьорът.

Зарнел Хюз се подготвя с треньора на легендарния Юсейн Болт - Глен Милс за предстоящото през август Световно първенство в Будапеща (Унгария). Той спечели сребро на 100 метра и злато на 200 метра на миналогодишния Европейски шампионат.

„Не дойдох тук, за да подобрявам рекорди, а просто да бягам бързо. Не съм опитвал да направя нещо лудо, но бях спокоен и това е важното за мен“, каза още Хюз. /БТА