Легендата в маратонското плуване Петър Стойчев беше удостоен с най-високото отличие на Община Момчилград, а именно званието „Почетен гражданин” . Стойчев е роден в родопския град и след решение на общинския съвет и лично на кмета инж. Сунай Хасан Халил беше официално награден.

Това се случи на церемония в читалището на  града,  на която присъстваха родителите на плувеца и малкия му син Петър. Десетките  гости станаха на крака и аплодираха Стойчев,  когато бяха изброени успехите му като състезател през годините.

"За мен е висока чест да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Момчилград”. Тук съм роден, тук са и голяма част от моята рода. Винаги съм идвал с удоволствие и ми е било много приятно. Благодаря на ръководството на общината и на кмета Сунай Халил за това отличие. По всяко време съм готов да помогна с какво мога на това прекрасно място в Родопа планина”, каза от трибуната Петър Стойчев.

Това е трето подобно отличие за българина, след като вече е „Почетен гражданин на Смолян” и аржентинския град Виедма.

В Момчилград се провежда празникът на града, като тази вечер ще бъде официално открит и паметник на покойния щангист Наим Сюлейманоглу, който е родом от село Птичар, Момчилградско.