Тъй като популярността на смесените бойни изкуства (ММА) продължава да расте доста бързо и да привлича все повече и повече нови фенове, сметнахме за необходимо да ви запознаем по-добре със основните неща в спорта, за да бъдат отстранени всякакви евентуални обърквания.

1. Какво означава терминът смесено бойно изкуство? 

Смесените бойни изкуства са най-бързо развиващият се спорт в света. ММА обхваща дисциплини от различни бойни изкуства и олимпийски спортове като бокс, кикбокс, карате, джу-джицу, муай тай, таекуондо, борба и джудо.

Рундовете са с продължителност пет минути и обикновено една битка се провежда в три рунда, освен ако в нея не е заложена титла, тогава рундовете са пет (това е правило, което е въведено в UFC и все още не е прието от повечето организации).

2. Смесените бойни изкуства са спорт, а не UFC (Ultimate Fighting Championship)

Смесени бойни изкуства е името на спорта. Ultimate Fighting Championship (UFC) е името на водещата организация в него. Например както баскетболът е спорт, така НБА е името на организацията, която повечето хора свързват с този спорта.

UFC е движещата сила зад повишаващата се популярност на спорта и тя е свършила страхотна работа в рекламирането на своята организация. Все пак всички най-вероятно сте чували случайни фенове да казват на свои приятели, че "тренират UFC", така че следващия път, когато чуете това, учтиво ги коригирайте.

3. Да, има правила. Много правила...

Най-често срещаното погрешно схващане е, че в смесените бойни изкуства няма правила, когато те всъщност са доста на брой. Правилата са точни и ясни и са приети от всички атлетически комисии в САЩ, които помагат за регулирането на спорта.

Правилата са доста и включват размера на бойното поле (клетката), спецификации за опаковането на ръкавиците на боеца преди битка, точни правила за точкуване от съдиите и още много други. Разбирането на тези правила е от съществено значение за тези, които искат да се запознаят със спорта по обстойно.

4. В ММА има категории!

Ще вземем под внимание категориите в UFC, защото към този момент тази организация разполага с най-много на брой категории. Разделението е по килограми и тези стойности важат за всички организации в света на смесените бойни изкуства.

Сламка - до 52кг.
Муха - до 57кг.
Петел - до 61кг.
Перо - до 66кг.
Лека - до 70кг.
Полусредна - до 77кг.
Средна - до 84кг.
Полутежка - до 93кг.
Тежка - до 120кг.

5. Как се точкува битката?

До клетката има трима съдии, които са заели различни позиции, за да може всеки от тях да има различна гледна точка. Те оценяват ММА техники, като например ефективно сваляне на противника на земята, ефективно нанасяне на удари, контрол над противника, ефективна агресия и ефективна защита.

Те използват 10-точковата система "Must". В тази система победителят в рунда получава 10 точки, а губещият състезател получава 9 или по-малко, освен ако в редки случаи битката не е изключително равностойна, тогава и двамата състезатели получават по 10 точки за рунда.

6. UFC е най-голямата организация, но не е единствената

Събитията на UFC се излъчват в над 145 страни, до почти 800 милиона домакинства по целия свят, на 28 различни езика. UFC е най-големият доставчик на платени събития в света. Да, това е доста показателно.

В спорта обаче има и други организации. В Америка Bellator Fighting Championship привлича средно по над 600,000 хиляди телевизионни зрители за своите събития. Най-голямата ММА организация в Европа е Cage Warriors. Тя е отправна точка за много настоящи и бивши бойци на UFC.

7. Битката може да завърши по много различни начини

Начините, по които може да завърши една битка, са следните: събмишън (захват за отказване), технически нокаут, нокаут, съдийско решение, техническо равенство, съдийско равенство, дисквалификация, определяне на битката като несъстояла се (в случай, че някой от състезателите даде положителна допинг проба след края на битката).

По време на 20-ата годишнина на UFC през ноември 2013-та година организацията се бе погрижила и извади интересна статистика за крайния изход на всички нейни срещи до този момент: 964 съдийски решения, 833 нокаута/технически нокаута, 644 събмишъна и 34 други крайни изхода.

8. Ръкостисканията и прегръдките са важни, наистина!

Има огромно и несравнимо уважение между бойците в света на смесените бойни изкуства. По-голямата част от състезателите дори си говорят помежду си и се шегуват преди да излязат, за да се бият.

В много от случаите бойците дори се ръкуват и прегръщат след края на битката, без значение как е свършила тя. Те уважават противника си и спорта като цяло.