Брус Лий си остава един от най-великите бойци в историята на бойните изкуства. Дори 40 години след трагичната му смърт документален филм, базиран на неговия личен и професионален живот, е на път да повдигне нови въпроси за това колко далеч отиват неговите бойни умения. Продуциран от дъщеря му, "Аз съм Брус Лий" включва серия от нови твърдения относно невероятните бойни умения на легендарния атлет, най-спортният, от които твърди, че той е истинския създател на съвременния свят на смесените бойни изкуства.

През последните няколко години света на смесените бойни изкуства регистрира огромен бум в популярността си по цялото земно кълбо, най-вече благодарение на организацията Ultimate Fighting Championship (UFC). UFC изправя един срещу друг най-добрите бойци в света, в 8 различни категории, което се смята за най-жестоката форма на контактни спортове, предавана по телевизията. С милиони последователи по целия свят, UFC изпревари боен спорт като бокса по отношение на гледаемостта, което изкачи ММА на върха на целия свят. Смята се, че дисциплината "смесени бойни изкуства" е създадена от бразилско семейство бойци, които също са основатели на бразилското джу-джицу, което е доста вероятна и подкрепена от критиците теория. Имайки предвид философските вярвания на Брус Лий, човек може сам да се запита дали наистина той би могъл да постави основите на съвременните смесени бойни изкуства.

По време на най-добрите си години, Лий тежал около 75 килограма и това го поставя в две категории в съвременния свят на ММА - категория перо и лека категория. По този начин, в днешно време той би се изправил срещи бойци като Жозе Алдо и Антъни Петис. Като вземем в предвид неговия собствен стил - Джийт кун до (Пътят на изпреварващия юмрук) - изненадващите атаки и естествената му гъвкавост, шансовете му да изненада противника и да го нокаутира са доста високи. Неговата способност да атакува слабите места веднага след като опонентът му почувства, че води битка, определено биха сработили срещи двамата бойци, които избрахме за теоретични примери.