Първоначалната идея световните ранглисти по дисциплини да бъдат въведени като основна квалификационна система за Световния шампионат по лека атлетика в Доха през 2019 г. беше променена наскоро.

Причината, според ръководството на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), беше недостатъчно доброто разбиране на системата от голяма част от атлетическата общност. В основата на изразените от спортистите и треньорите резерви са опасенията, че точките, които ще носят турнирите по покана, ще направят спорта елитарен и класирането за големите първенства на току-що пробиващи атлети ще бъде почти невъзможно.

От резюмето на решенията, взети на последното заседание на Съвета на IAAF в началото на тази седмица, става ясно, че е било одобрено предложението световните ранглисти да бъдат публикувани на интернет страницата на IAAF от 1 януари 2019 г.

Целта е тази публичност на ранглистите да позволи на атлетите и федерациите членки да се запознаят с практическото действие на системата за класиране, в хода на сезон 2019-та, без това да окаже влияние върху квалификацията за Световния шампионат по лека атлетика в Доха, Катар.

За момента е ясно, че Съветът на IAAF ще обсъди допълнително въвеждането на световните ранглисти, като основен квалификационен регламент за Олимпийските игри в Токио през 2020 г., на следващото си заседание през март 2019 г.