Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) обяви всички най-важни решения, които са били взети по време на приключилия в началото на седмицата Съвет на организацията.

Освен популярното вече продължаване на санкцията спрямо Руската атлетическа федерация, както и избирането на Будапеща за домакин на Световния шампионат по лека атлетика през 2023 година, управителният орган се е произнесъл по още много ключови за развитието на спорта въпроси.

Съветът е одобрил новите правила за кандидатстване (в сила от 1 януари 2019 г.) за домакинство на най-големите състезания в леката атлетика, след успешното провеждане на пилотната процедура през тази година, която доведе до избирането на унгарската столица за домакин на световното след 5 години. Идеята е Съветът на IAAF да определя континент, който да бъде домакин на даденото състезание, а след това панел за оценка на предложенията да препоръчва град домакин измежду заинтересованите кандидати.

 Било е направено предложение за изменение на Правило 163.4 (нарушаване на пътеката), вследствие на нарасналия брой дисквалификации по време на Световния шампионат в зала през тази година в Бирмингам, но Съветът не е приел препоръката и е поискал допълнителна информация. Това означава, че Правило 163.4 остава непроменено за сезона в зала през 2019 г.

 Било е одобрено изменение на Правила 251 и 252 (Планински и Свръхдълги бягания), което ще обедини разпоредбите за планинските и свръхдълги бягания, за да се създаде последователен подход за прилагане на правилата при тези дисциплини (в сила от 1 януари 2019 г.).

Одобрено е още изменение в Правило 170.10 (смени в щафетните бягания), за да могат четирима допълнителни атлети да бъдат използвани, след като щафетният отбор е стартирал веднъж в състезанието (нещо, което е приложимо за всички състезания от Световните атлетически серии и Олимпийските игри).

Следните изменения са били одобрени по отношение на състезателната програма на Световния шампионат за юноши и девойки под 20 г. в Найроби 2020 г.:

- добавяне на смесената щафета 4x400 m;

- премахване на дисциплината 10 000 m за юноши (така юношите и девойките ще се състезават вече на 3000 m и 5000 m);

- въвеждане на познатия от ски северните дисциплини метод „Гундерсен” (хендикап, основаващ се на разликата в точките, превърната във време) за финалните дисциплини на многобоите, така че състезателите да финишират по реда на крайното им класиране (нещо, което се прилага в модерния петобой).

Защо Русия остава изключена от леката атлетика?