Утре за втори път в историята на родната лека атлетика, българка ще участва в една от най-престижните надпревари – Диамантената лига. Петя Дачева получи покана да се представи в тройния скок на турнира в Монако. Първата българска атлетка на Диамантената лига бе Ваня Стамболова, която завърши седма в бягането на 400 метра в Лозана. Дачева ще участва и на Европейското първенство на открито в Барселона от 26 юли до 1 август.

Гонг се свърза с треньорката на Петя Дачева Лиляна Видева, която сподели очакванията си: „Заслужи си го да бъде там с резултатите. Очаквам достойно представяне. Вече се е сблъсквала и се познава с конкуренцията и най-добрите в тройния скок. Това ще е и добра проверка преди Европейското първенство на открито в Барселона, въпреки че двете състезания са различни. Петя е готова и за първи път да е на финал на шампионата на Стария континент”.

Ето още какво каза Лиляна Видева - треньорка освен на Петя Дачева и на сребърната медалистка от Световното военно първенство и финалистка в скока на височина на Европейското първенство за юноши и девойки до 23 години Мирела Демирева, а също така носителка на приза за лидерска роля при жените от Европейската атлетика:

Това е голяма гордост за нас и голямо постижение. Тя е втората българска с покана да участва в тази престижна верига Диамантената лига. Тя обаче си го заслужи с личния резултат, в годините направи голямо развитие, а не изведнъж. Придоби голям опит, малко увереност и самочувствие. Очаквам от нея утре едно достойно представяне в Монако.

Тази покана за Диамантената лига е потвърждения на желанието на Петя от преди, че иска и заслужава да е в световния елит. Това потвърждава и позициите й в ранглистите – 7-ма в европейската и 9-та в световната. Конкуренцията в тройния скок ще бъде най-солната от въобще възможната и която може да съществува.

Една седмица преди квалификацията й на Европейското първенство на открито в Барселона, това в Монако е добра подготовка. Петя се познава на 90% с най-силните тройни скачачки в света, срещала са е с тях, сблъсквала се е и се познава с тях. Диамантената лига е допълнителен стимул и последно контролно преди шампионата на Стария континент, въпреки че това са две различни състезания и не могат да се сравняват.

На Евро`2010 на открито се надяваме да стигна до първия в кариерата си финал в тройния скок и там да разгърне своите възможности. Абсолютно е говова за финал в Барселона!

Аз продължавам да се занимавам и с Петя Дачева, и с Мирела Демирева, а имам и друга група с не толкова известни атлетки. Мирела претърпя операция и сега решихме по-спокойно да работим, а не да форсираме. Тя е много млада, скоро става на 21 години, нека се възстанови напълно и има време за нея. Тренираме, действаме и каквото зависи от нас, всичко правим!