Спортното училище на ЦСКА Генерал Владимир Стойчев днес отпразнува своя 35-годишен юбилей. Със звезди в алеята на славата, в двора на училището, бяха удостоени някои от най-изявените спортисти, излезли от него. Румяна Нейкова – гребане, Мария Гроздева – стрелба,Таня Богомилова – плуване, Весела Лечева – стрелба, Адриана Дунавска – художествена гимнастика, Мартин Маринов – кану-каяк, Диана Дудева – спортна гимнастика, Адриан Душев – кану-каяк и Кирил Терзиев – борба свободен стил.

Училището е създадено през 1974-та година, от 1975-та до 1997 година е ведомствено училище към Министерството на отбраната. От 2003-та година училище „Генерал Вл. Стойчев” е единственото спортно училище към ДАМС. Учениците са завоювали над 496 медала от олимпийски, световни и европейски първенства.

Румяна Нейкова започва своя спортен път през 1987 година в ЦСКА, с треньорка Верка Алексиева. Най-големият й триумф е през 2008 година на Игрите в Пекин – олимпийска шампионка.

Мария Гроздева е приета в седми клас в спортното училище на ЦСКА. Става олимпийска шампионка през 2000 година в Сидни, а през 2004 в Атина отново стъпва на върха.

Таня Богомилова завършва спортното училище на ЦСКА през 1982 година. Златният олимпийски медал от Сеул през 1988 година остава връх в историята на българското плуване.

Весела Лечева влиза в спортното училище на ЦСКА през учебната 1979/1980 година. Поставя 17 световни рекорда, от които 5 са абсолютни. Завоюва над 90 медала от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства.

Адриана Дунавска постъпва десетгодишна в спортното училище на ЦСКА. На Олимпиадата в Сеул печели сребърен медал, който е първият за българската художествена гимнастика.

Мартин Маринов е приет в спортното училище през 1982 година. На Олимпиадата в Сеул печели бронзов медал и след това е избран за спортист номер едно на България.

Диана Дудева е приета в спортното училище на ЦСКА през 1981 година. Големият и успех е на Олимпийските игри в Сеул - печели бронзов медал на земя, който е и първият олимпийски медал за България в този спорт.

Адриан Душев започва да тренира в ЦСКА през 1983 година. На Олимпийските игри през 1996 година в Атланта печели бронзов медал.

Кирил Терзиев завършва спортното училище „Генерал Владимир Стойчев”. На Олимпиадата в Пекин е бронзов медалист.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.