В ефира на Дарик радио министърът на спорта Свилен Нейков коментира новата многофункционална зала, както и проблема със стадионите. Нейков сподели, че в „Арена София” трябва да има повече от 48-50 големи състезания на година.

„Спортът се финансира чрез държавен бюджет и 17% чрез спортния тотализатор. Имаме 33,6 милиона, които ги разпределяме. 22 милиона от тях са за олимпийска подготовка, на база на резултатите. Останалата част отива за масовия спорт или реновиране на спортни обекти”, обясни министърът.

„Основен приоритет ни е спортната база. Всичко останало го насочихме към най-различни програми, свързани с масовия спорт. Те наистина вземат един голям процент от разпределението на средствата”.

„Със спорта може да заменим компютърните игри и да бъдем здрави. Водим разговорим с министъра на образованието да включим няколко спорта в учебната програма”.

Относно новата зала, Нейков сподели: „Ще се казва Арена София, а към името ще се добави и името на спонсора, който ще се ангажира с поддръжката на залата. Не сме настроени много оптимистично, искаме да видим как ще стартира, в тази зала ще има много големи състезания, между 48 и 50 за година”.

За стадионите пък, министърът каза: „Виждате, че в годините при нас стадиони са строени, имаме повече от 5 стадиона на територията на София. Сега се води съвсем различна дейност на тях. Имахме няколко разговори със собственици на футболните клубове, в които бе поставена задача от Бойко Борисов да бъде изградена цялостна визия за всички стадиони в София и след това във всички градове. Да може това, което функционира да бъде използвано, а другото да бъде пригодено. Минимум 2-3 месеца ни трябват, защото трябва да се внесат и законодателни промени, всичко да бъде прозрачно, да има конкурси за изпълнител и след това да започне строителство”.

„Всички съседни страни си построиха по едно бижу, да вземем Румъния или Македония, редно е и ние да имаме национален стадион, но зависи от инвестициите и да бъде преценено мястото, което да бъде избрано за нов национален стадион. Инвеститори дойдоха, обърнаха внимание на няколко стадиона в София и на стадион „Пловдив”. По-лесно ще бъде да го бутнат и да го построят на ново, това бе тяхното мнение. Може да бъде направено нещо, но трябва да се вложат значителни ресурси”.

„Най-големите усилия, които насочвам са към базите, за да има България база, която да отговаря на световните стандарти. Когато харесваш някоя работа, нека да я правим както трябва”, завърши Нейков.