Министърът на спорта Свилен Нейков бе специален гост в „Спортно шоу Гонг”, където коментира случилото се през двете години откакто ръководи българския спорт. Нейков анализира ситуацията у нас и очакванията за Олимпиадата в Лондон.

„Това, което направихме е нормално. Така трябва да бъде. Мисля, че работим на високи темпове или поне толкова, колкото ни позволяват възможностите в България. Имаме неуредби, които ограничават сроковете на действие, но до момента се справяме успешно”, заяви министърът.

„В едно много високо темпо почти не съм усетил как минаха тези две години. Мислех, че е много по-лесно и по-леко. Трудното е решенията, които трябва да се вземат всеки ден, те са много на брой, и срещите. Всяко казано нещо носи след себе си отговорност. Казано веднъж, после не може да бъде отречено”.

„Намираме се в един труден момент в световен аспект, има финансова рамка, в която трябва да влезем. Оптимизирахме тази рамка с приоритетните спортове, които показват резултати. Подпомагаме и детско-юношеския спорт, но насоката е към мъже и жени, които ще ни представят на Олимпиадата”.

На въпрос, колко медала ще спечели България от Олимпиадата в Лондон, Нейков коментира: „Интересен въпрос, който в края на тази година, когато видим с колко квоти ще разполагаме, ще можем да дадем конкретен отговор. Бих се радвал, ако медалите от Лондон бъдат над 5”.

„Поканихме представители на световната антидопингова агенция, имаме тяхната подкрепа и визия. Имаме утвърдена наредба за допингов контрол, която е приета. Тя работи вече и оттук нататък минаваме към процедурите да закупим апаратурата и да започнем построяването на новия антидопингов център”, допълни Нейков.