По време на състезанията в Пекин в спортната гимнастика за първи път ще бъде въведена системата за видеоповторение. Основната причина е да не се допускат повече ощетявания, като пример за това е Йордан Йовчев, който трябваше да спечели златото в Атина преди четири години, но то бе присъдено на гърка Димостенис Тамбакос.

„Вземайки предвид драматичното развитие на събитията в мъжката надпревара в Атина’04, където имаше голяма разлика в съдийските оценки, Международната федерация по гимнастика (FIG) взе решение да въведе системата за видеоповторенията”, заяви официален представител на FIG.

Той сподели още, че това има за цел бързо да възпроизвежда съчетанията на спортистите, след което да се формира оценката на гимнастиците.

„Освен това, бяха внесени изменения в изчислението на баловете, което ще направи състезанията по-интересни”, допълни представителят на Международната централа.

Видеосистемата вече бе изпробвана по време на световното първенство през 2005 година в Мелбърн.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.