Американският боксьор от полусредна категория Флойд Мейуедър-младши успя да направи страхотен обрат в мача си срещу аржентинеца Маркос Майдана и да се окичи с втора световна титла след страхотна битка в 12-те рунда.

Тъмнокожият боец запази перфектният си професионален рекорд непокътнат (46 мача, 46 победи, 26 с нокаут), след като спечели мача със съдийско решение  и отне от своя опонент шампионския пояс на Световната боксова асоциация, за да го обедини със собствената си титла на Световния боксов съвет.

В първите рундове на мача изглеждаше така, сякаш Мейуедър ще се прости с репутацията си на непобеден боксьор. Майдана го засипваше със серии от бързи удари и постоянно притискаше американеца във въжетата. При една от близките размени на удари двамата удариха главите си, което доведе до аркада за Мейуедър точно над дясната вежда.

Постепенно обаче фаворитът си върна контрола върху срещата и започна яростно да контраатукава Майдана. Американецът нанесе няколко много серизно попадения с крошета, а благодарение на отличната си работа с краката успяваше да държи центъра на ринга. Неговият противник бързо се умори и все по-често се опитваше да се добере до клинч и оттам да търси точките.

В крайна сметка само един от тримата съдии отсъди равенство – 114:114 точки, докато другите двама дадоха победа за Мейуедър със съответно 117:111 и 116:112.

На пресконференцията след мача Мейуедър изрази своето недоволство от не много чистия стил на Майдана. „Той бе човекът, който ме държеше с една ръка и ме удряше с другата. Той опита да ме нацели с коляно, да, точно така”, обясни победителят. „Аз си мислех, че той е чист боксьор, че е нормално момче... Така си мислех. Всъщност аз бях боксьорът, а той – кечист.”

„Не знам срещу кого ще бъде следващият ми мач”, допълни Мейуедър, който може би ще се изправи срещу британецът Амир Хан. „Който и да е моят следващ противник, искам да му кажа едно – можете и да си мислите, че ще прекъснете серията, но това няма да се случи. Винаги ще намирам моя път към победата”, закани се американецът.