Гросмайстор Веселин Топалов спечели 3.5 точки в първия ден на блиц и общо четвърти от турнира по шахмат в Абиджан, Кот д'Ивоар, който е част от веригата "Гранд чес тур". Българинът победи руснака Сергей Карякин в първата партия и французина Максим Вашие-Лаграв в седмата от общо девет.

Топалов, който спечели двете си победи с белите фигури, стигна до реми срещу руснака Ян Непомнящи с черните, американеца Уесли Со (бели) и неговия сънародник Хикару Накамура (бели).

Българинът загуби партиите срещу норвежеца Магнус Карлсен (черни), египтянина Басем Амин (черни), китаеца Лижън Дин (черни) и неговия сънародник И Вей (бели).

Така Топалов остана с 9.5 точки след първия ден на блиц турнира и заема предпоследното девето място пред Басем Амин, който е с 8 от възможни 27. Лидер е Карлсен с 20, следван от Вашие-Лаграв със 17.5, Накамура с 16.5 и други.

Днес в 17 часа българско време в столицата на Кот Д'Ивоар започва вторият ден на блиц турнира, а Топалов играе с черните фигури срещу Карякин в първата си партия, както беше и вчера./БТА