Българският гросмайстор Веселин Топалов направи едно реми и допусна две загуби в третия ден на турнира по ускорен шахмат и блиц в столицата на Кот д'Ивоар Абиджан, който е част от веригата "Гранд Чес Тур".

Бившият световен шампион загуби в седмия кръг с белите фигури от французина Максим Вашие-Лаграв, след това отстъпи с белите и пред шампиона на Африка Басем Амин от Египет, а с черните направи реми срещу китаеца Лижън Дин.

Лидер в класирането след първите три дни на турнира в Магнус Карлсен (Норвегия) с 15 точки, пред Хикару Накамура (САЩ) с 12 точки и Максим Вашие-Лаграв (Франция) с 11 точки.
Топалов дели седмо-осмо място с 6 точки с руснака Сергей Карякин.

Турнирът в Абиджан, който е с общ награден фонд от 150 хиляди долара, продължава до неделя, като десетимата шахматисти ще играят по веднъж всеки срещу всеки на ускорен шах, след което ще изиграят по две партии един срещу друг и на блиц. Шахматистите получават две точки за победата в ускорения шах и една за равенство, докато в блица разпределението е стандартно - една точка за победа и половин за реми./БТА